Spánek příroda podporuje bylinky uklidní a zajistí dobré sny. Stres a vitaminy. Serotonin a kyselina listová.

Únava s kávou znamená pád do spánku u počítače
Léčivé rostliny podporující usínání.
Bylinky jsou účinnou součástí řady rostlinných přípravků podporujících usínání a spánek.

Spánek a podpora usínání z  přírody
Prvenství mezi nimi patří meduňce lékařské ( Melissa officinalis). Je známá zejména svými zklidňujícími účinky. Snižuje celkové napětí a je výborným pomocníkem při stavech neklidu a nespavosti. Jeden šálek meduňkového čaje večer před spaním vás uklidní, zajistí dobrý spánek a údajně i pěkné sny.
Účinky podobné meduňce má i třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum), která se již po staletí používá při „léčbě“ depresí a melancholií. Třezalce se často pro její uklidňující účinky říká také arnika nervů, laskavé koření, koření Matky Boží či milovníček. Třezalka se používá při léčbě úzkosti, neklidu, nervového napětí, při panice, depresi a nespavosti.
Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) se užívá při léčbě nespavosti, neklidu a nervozity, při poruchách nálady a při depresích. Kozlík ale může ve vyšších dávkách způsobovat bolesti hlavy, halucinace, křeče, proto jej užívejte maximálně tři dny a o jeho vhodnosti se poraďte s lékařem či lékárníkem.
Chmel otáčivý (Humulus lupulus) se používá nejen při výrobě tolik známého piva, ale můžeme ho využít i pro přípravu čaje, který má příznivý vliv na náš organismus. Hořčiny a silice, které chmel obsahuje, zmírňují nepříjemné stavy při nervové podrážděnosti či rozrušení a vyvolávají spánek. Používá se vnitřně v nálevu před spaním, často v kombinaci s kozlíkem.
Mučenka pletní (Passiflora incarnata) uvolňuje křeče a má zklidňující účinky. Využívá se též při nespavosti, stresu, úzkosti a při nervozitě.

Aromaterapie
Prostřednictvím aromaterapie (léčba vůní) si můžete dopřát za pomoci dalšího smyslového orgánu, čichu, příjemnou relaxaci. Uvolňující a uklidňující účinky napomáhající dobrému spaní mají například oleje či esence obsahující extrakt z meduňky, levandule, grapefruitu, vodního melounu, majoránky či třeba ze santalového dřeva.
Esence můžete aplikovat aromaterapeutickou masáží, která má nejdelší účinky, prostřednictvím esenciálních obkladů, inhalací či ve formě lázně. Pro „nespavce“ doporučujeme před spaním horkou koupel s olejem z levandule, pomeranče či heřmánku, která tělo i duši příjemně uvolní a napomůže snadnému usínání.

Vitaminy a minerální látky
Příčinou špatného usínání a neklidného spánku bývají často stresové situace, které narušují nástup spánku, a ostatní dráždivé podněty. Zmírnění či odstranění těchto podnětů můžeme podpořit i některými minerálními látkami a vitaminy.
Vitaminy skupiny B příznivě působí při neurologických potížích a stresu, které mohou být příčinou nespavosti.
Vitamin C je důležitý pro tvorbu protistresových hormonů. Je-li příčinou nespavosti stres, můžeme podpořit své protistresové hormony účinnou denní dávkou vitaminu C, tj. u dospělého člověka do 200 mg.
Vitamin E má protikřečové účinky a sehrává i jistou roli v prevenci rakoviny a řady dalších civilizačních onemocnění, příznivý vliv má i na nervovou a cévní soustavu a krvetvorbu.
Minerální látka selen má povzbuzující účinky a tlumí stavy úzkosti. Může nám tak napomoci odstranit příčinu naší nespavosti.
Hořčík a vápník jsou minerální látky důležité pro funkci nervové soustavy. Potřeba hořčíku stoupá zejména v těhotenství, proto může být hořčík indikován při nespavosti, bolestech svalů a kloubů, stazích dělohy i u těhotných žen.
Kyselina listová je velmi významná látka při tvorbě našeho „hormonu štěstí“ – látky serotoninu. Serotonin nás tlumí, přenáší nás do ráje šťastných myšlenek a večer nás ukolébá ke zdravému spánku.

Jez do polosyta, pij do polopita
Až do konce druhé světové války se vědci i široká veřejnost domnívali, že vliv zdravé výživy na duševní funkci je velmi malý, či vůbec žádný. Ale opak je pravdou. Výzkumy posledních čtyřiceti let prokázaly úzkou spojitost mezi mozkem a dietou. To, co jíme, i to, jak jíme, ovlivňuje i naše myšlení, cítění i spánek.

Obecně platí, že mléčné výrobky podněcují tvorbu melatoninu, který zvyšuje kvalitu spánku. Naopak potravinové doplňky (aditiva), zvláště pak umělá sladidla, zvyšují bdělost, proto je vhodné se těmto potravinám před ulehnutím vyhýbat. Usínání rovněž překáží příliš mohutná a kořeněná večerní jídla, alkohol a nápoje či pochutiny obsahující kofein a jiné stimulanty.
Schopnost tvorby melatoninu se s narůstajícím věkem postupně snižuje. To může být považováno za jeden z důvodů zvýšeného výskytu nespavosti ve vyšším věku a u osob se sníženou hladinou melatoninu v krvi. Úprava jeho hladin pak na podkladě klinických studií vede u těchto osob k optimalizaci spánkového schématu a k jeho zvýšené kvalitě.
Chcete-li se dobře vyspat, vyzkoušejte tyto rady:
....Nejezte těžká a kořeněná jídla před spaním, ideální je sníst večeři do 18. hodiny.
....Před odchodem na lůžko vypijte sklenku vlažného mléka (či jiného mléčného nápoje).
....Neslaďte umělými sladidly, ale pouze sladidly přírodními, například medem.
.....Před ulehnutím snězte lehké sacharidy, budete více ospalí.
.....Vynechejte nejméně 6 hodin před spaním alkohol a nápoje či pochutiny obsahující kofein a jiné stimulanty.

Snažte se jíst zdravě (potraviny bez emulgátorů, obsahující vlákninu a dostatek vitaminů a minerálů, …) a nepřejídejte se.


RUBRIKY a MENU:

1968 ABBA Accordeon Afrika Agáta Aktuální info Alphaville Amerika Analogie Analýza Anděl Andrej Kiska Anna Kurnikova Anna Netrebko Atavismus b Bajka o mravenci a cikádě Básník zpěvák a genius doby Basshunter Blondie BonaFides Bonnie Tyler Boží Muka Brandi Carlile Brilianty Bylinky Cestování Cestování. Moře Cicero Cicero O stáří Civilizace czaktualne CZportal český folklor a tance Český rozhlas Člověk a Nemoc Debaty a názory Den boje za svobodu a demokracii Diamanty Dies irae Diktatura Diskuze Dobromysl obecná Dobrý vtip Domov Drahé kameny Drozd zpěvný Dvorak From the New World Dvořák Edith Piaf Eric Clapton Etické a humánní principy Evergreen Evropa Evropská unie Exekutor v česku Facebook Fauna Fejeton Forever Young Fotografie Gigliola Cinquetti Google Harlej Historie Hlad Hledání Hledání na internetu Homeless Horské panorama Houby Hroznové víno Humor Hypertense Christina Aquilera Imunita kojení a spánek internet Internetové smetiště internetové úložiště iROZHLAS.cz Islám Islámský stát Italie Izrael Jan Werich Jaro Kačaba Kaddafi Kamenný most Karel Kryl Kariera Káva kávovar Kelly Family KGB Killing Me Softly Klíště Kobane komentáře úvahy Komunitní sítě Koně Korsika Krakonoš Krokonoše Kuras La Marseillaise Láska Legendy taneční hudby Lékař Lékař a bylinky Lékaři a vědci Les Léto Lyžování Máj Manipulace Marie Rottrová Markéta Šichtařová Martinské Holé Megan Fox Mince Mireille Mtahieu Mobbing Monitorovací přístroje Montgomery Jižní eskadrona Moonlight Shadow Moře Moudro Moudrost věků Můj pohled na svět Mustafa Kemal Atatürk Názory Nemoci lidské News Novinky O dobrodiních O Honzovi O nejvyšším dobru a zlu O víře Ochratoxiny Osud Ovar Ovoce Peníze Petra Procházková Petrova Bouda Pirati.cz pirátství Pitná voda a jiné nápoje Placebo efekt Počasí Počítače Notebooky Podnikání Podzim Pohádka Pohádky Politika Pověz mi co jíš... Povodně Prezident Prodavač a zákazník Předjaří Přednosti stáří Příběhy Příroda Přítel rodiny Psychopatologie Psychózy Ptáci Radujme se Rady a tipy Relax Roberta Flack Rostou Rozmarýn Rumzeiss Rusko a zlo Rušičky Řecko Sametová revoluce Santorini Selský rozum Seneca Sestry Allanovy Smetana Socialismus Sociální sítě Sokrates Sonata Arctica Spánek Speed Rock Srdce ze skla Stoicismus Strach Suzi Quatro Svoboda Swing Symphony no. 9 Škola Šmejdi Švejk Tanky a Ukrajina Teen teen song's Tenis Tenkrát na východě Tenkrát na Západě Teroristé Terra incognita The Beach Boys The ultimate western Time in The West Tomáš Halík Trpajzlíci U řeky Učitel Události na internetu Události ve světě Ukrajina Urska Zolnir Slovenia Judo Úvod Úzkost Václav Havel Válka Vánoce Věda a svět Velký švýcarský salašnický pes Verše Vesele do života Videa Vitaminy Vlasta Burian Volkswagen WCstory When I Fall In Love Wimbledon Za vaši a naši svobodu Zahrady Základ poznání Základy retrosocializmu Zdraví a nemoc Ze smetiště internetu Zelené ZIMA Zimní sporty Zlato Zlato a investice Žáby Židovské Život na dlani Životospráva

Oblíbené příspěvky