Přátelé. Historie se opakuje. Na Krymu opravdu žijí Rusové - Andrej Zubov ruský historik

cituji z textu........Přátelé. Historie se opakuje. Na Krymu opravdu žijí Rusové.

Ukrajina Kyjev Demostrace a Putin podle obrázky Google
Ale cožpak je tam někdo utlačoval, byli tam snad občany druhé kategorie, bez nároku na jazyk a pravoslavnou víru? Před kým je musí chránit vojáci ruské armády? Kdo je napadl? Vstup cizích vojsk na území jiného státu bez jeho souhlasu – je agrese. Obsazení parlamentu osobami v uniformách neoznačených – to je nehoráznost. Jakákoliv rozhodnutí krymského parlamentu jsou za těchto okolností fraškou. Napřed obsadili parlament, premiéra nahradili proruským a pak tento nový premiér požádal Rusko o pomoc, když pomocníci již jsou zde a již celý den ovládají poloostrov... Jako vejce vejci podobné anšlusu v roce 1938. A dokonce i referendum – plebiscit – proběhne až za měsíc, pod ochranou spřátelených bajonetů. Tam – 10. dubna, zde – 30. března.

Propočítala ruská vláda rizika tohoto neuvěřitelného dobrodružství? Jsem si jistý, že ne. Stejně jako je svého času neodhadl Adolf Aloizovič. Kdyby je uvážil, nemusel by v dubnu 1945 zoufale pobíhat po bunkru pod dopadajícími ruskými bombami a nemusel by sežrat ampuli s jedem.

Pokud se Západ nebude chovat jako Chamberlain a Daladier v roce 1938 a zavede úplné embargo na nákup ruské energie a zmrazí ruské vklady ve svých bankách? Ruská ekonomika, která je i tak v agonii, se zhroutí do tří měsíců. A pak se začnou dít v Rusku věci, ve srovnání s nimiž bude vypadat Majdan jako procházka rajskou zahradou.

A pokud krymští Tataři, kteří jsou kategoricky proti ruské vládě, kteří si pamatují, co s nimi tato vláda provedla v roce 1944 a že je nepustila domů až do roku 1988... a když se krymští Tataři začnou domáhat ochrany svých zájmů u svých souvěrců a pokrevních bratrů v Turecku? Koneckonců, Turecko neleží za třemi moři, ale přímo na protějším břehu Černého moře... A Krym drželi Turci déle než Rusko – čtyři století. Turci – to není Chamberlain nebo Daladier. Ti v červenci 1974, aby chránili své soukmenovce, obsadili 40 % území Kypru, ignorují všechny protesty a stále podporují tzv. Tureckou republiku severního Kypru, kterou neuznává nikdo kromě nich. Možná, že někdo by chtěl mít Tureckou republiku jižní Krym? Ale v případě, že se horké hlavy krymských Tatarů rozhodnou bojovat, rádi se k nim přidají muslimští radikálové z celého světa, a to zejména ze severního Kavkazu a Povolží. Nepřineseme si tu bouřku ze zpustošených krymských letovisek do našeho ruského domu? Cožpak nám nestačí naši vlastní teroristé?

A konečně, získáme-li Krym, rozervaný vnitřními rozpory, ztratíme navždy lid Ukrajiny – Ukrajinci neodpustí Rusům takovou zradu nikdy. Myslíte si, že přeháním? Že čas všechno zahladí? Doufáte marně, drazí ruští šovinisté. Na konci XIX. století se Srbové a Chorvati považovali za jeden národ, jen rozdělený hranicemi, náboženstvím a abecedou. Oni usilovali o jednotu – kolik knih o tom napsali. A byly to moudré a dobré knihy. A teď na světě najdete jen málo národů, které se vzájemně nenávidí tak jako Srbové a Chorvati. Kolik krve bylo mezi nimi prolito, a to všechno kvůli nějakým kouskům území, městečkům a údolím, v nichž by mohli žít spolu šťastně a spokojeně. Mohli by, ale nedokázali to. Chamtivost udělala z bratrů nepřátele. A cožpak se to nestává i v každodenním životě? Stojí za to přijít o bratry navždy, kvůli nesmyslným ambicím? Samozřejmě že nevyhnutelné bude i rozdělení ruské církve. Její ukrajinská část se od Moskvy odštěpí navždy.

Ale v ještě děsivější porážku se pro Kreml obrátí úspěšné připojení Krymu. Pokud vše proběhne snadno, pak se zítra k Rusku budou chtít připojit oblasti obývané Rusy v Kazachstánu, posléze také Jižní Osetie, Abcházie a severní Kyrgyzstán. Po Rakousku následovaly Sudety, po Sudetech Memel, pak Polsko, po Polsku Francie, po Francii – Rusko. Všechno to vzešlo z nepatrných krůčků...

Přátelé. Musíme se zastavit a vzpamatovat se. Naši politici zatahují naše lidi do hrozného, děsivého dobrodružství. Historická zkušenost nám říká, že nic neprojde jen tak. Neměli bychom se nechat manipulovat, jak se nechali svého času Němci manipulovat sliby Goebbelse a Hitlera. V zájmu míru v naší zemi, v zájmu jeho skutečného obrození, pro mír a přátelství na území historického Ruska, které je nyní rozděleno do mnoha států, řekněme ne na tuto šílenou a – co je nejdůležitější – naprosto zbytečnou agresi.

Ztratili jsme ve dvacátém století tolik životů, že naší jedinou správnou zásadou by měl být princip vyhlášený Solženicynem – zachování národa. Zachování lidí, a ne rozšiřování území. Země se shromažďují jen za cenu krve a slz.

Žádnou krev, žádné slzy již nepotřebujeme!


Zdroj: Andrej Zubov je ruský historik. Je autorem publikace Velké dějiny Ruska XX. století.

RUBRIKY a MENU:

1968 ABBA Accordeon Afrika Agáta Aktuální info Alphaville Amerika Analogie Analýza Anděl Andrej Kiska Anna Kurnikova Anna Netrebko Atavismus b Bajka o mravenci a cikádě Básník zpěvák a genius doby Basshunter Blondie BonaFides Bonnie Tyler Boží Muka Brandi Carlile Brilianty Bylinky Cestování Cestování. Moře Cicero Cicero O stáří Civilizace czaktualne CZportal český folklor a tance Český rozhlas Člověk a Nemoc Debaty a názory Den boje za svobodu a demokracii Diamanty Dies irae Diktatura Diskuze Dobromysl obecná Dobrý vtip Domov Drahé kameny Drozd zpěvný Dvorak From the New World Dvořák Edith Piaf Eric Clapton Etické a humánní principy Evergreen Evropa Evropská unie Exekutor v česku Facebook Fauna Fejeton Forever Young Fotografie Gigliola Cinquetti Google Harlej Historie Hlad Hledání Hledání na internetu Homeless Horské panorama Houby Hroznové víno Humor Hypertense Christina Aquilera Imunita kojení a spánek internet Internetové smetiště internetové úložiště iROZHLAS.cz Islám Islámský stát Italie Izrael Jan Werich Jaro Kačaba Kaddafi Kamenný most Karel Kryl Kariera Káva kávovar Kelly Family KGB Killing Me Softly Klíště Kobane komentáře úvahy Komunitní sítě Koně Korsika Krakonoš Krokonoše Kuras La Marseillaise Láska Legendy taneční hudby Lékař Lékař a bylinky Lékaři a vědci Les Léto Lyžování Máj Manipulace Marie Rottrová Markéta Šichtařová Martinské Holé Megan Fox Mince Mireille Mtahieu Mobbing Monitorovací přístroje Montgomery Jižní eskadrona Moonlight Shadow Moře Moudro Moudrost věků Můj pohled na svět Mustafa Kemal Atatürk Názory Nemoci lidské News Novinky O dobrodiních O Honzovi O nejvyšším dobru a zlu O víře Ochratoxiny Osud Ovar Ovoce Peníze Petra Procházková Petrova Bouda Pirati.cz pirátství Pitná voda a jiné nápoje Placebo efekt Počasí Počítače Notebooky Podnikání Podzim Pohádka Pohádky Politika Pověz mi co jíš... Povodně Prezident Prodavač a zákazník Předjaří Přednosti stáří Příběhy Příroda Přítel rodiny Psychopatologie Psychózy Ptáci Radujme se Rady a tipy Relax Roberta Flack Rostou Rozmarýn Rumzeiss Rusko a zlo Rušičky Řecko Sametová revoluce Santorini Selský rozum Seneca Sestry Allanovy Smetana Socialismus Sociální sítě Sokrates Sonata Arctica Spánek Speed Rock Srdce ze skla Stoicismus Strach Suzi Quatro Svoboda Swing Symphony no. 9 Škola Šmejdi Švejk Tanky a Ukrajina Teen teen song's Tenis Tenkrát na východě Tenkrát na Západě Teroristé Terra incognita The Beach Boys The ultimate western Time in The West Tomáš Halík Trpajzlíci U řeky Učitel Události na internetu Události ve světě Ukrajina Urska Zolnir Slovenia Judo Úvod Úzkost Václav Havel Válka Vánoce Věda a svět Velký švýcarský salašnický pes Verše Vesele do života Videa Vitaminy Vlasta Burian Volkswagen WCstory When I Fall In Love Wimbledon Za vaši a naši svobodu Zahrady Základ poznání Základy retrosocializmu Zdraví a nemoc Ze smetiště internetu Zelené ZIMA Zimní sporty Zlato Zlato a investice Žáby Židovské Život na dlani Životospráva

Oblíbené příspěvky