Co je to hypertense? Hypertensní choroba. Hypertenze je vysoký krevní tlak. Je jednou z nejčastějších...onemocnění srdce a cév.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze
Je to zdravé..?

je nejčastějším onemocněním kardiovaskulárního systému. Výskyt v populaci vyspělých zemí činí 10 – 20 %, ve věkové skupině nad 60 let pak až 30 – 40 %. Dělí se na primární (bez zjistitelné příčiny) a sekundární hypertenzi, která je obvykle přidružena k určitému onemocnění (např. ledvin) nebo stavu (těhotenství, léčba určitými léky).

Krevní tlak je síla, kterou působí krev na stěnu cévy, jíž protéká. Normální hodnoty zdravého člověka se pohybují kolem 120/80 mmHg (milimetrů rtuťového sloupce). O hypertenzi neboli vysokém krevním tlaku hovoříme pokud se jeho hodnota pohybuje nad hranicí 140/90 mmHg včetně, a to alespoň u 2 ze 3 měření v průběhu několika týdnů.

Na vzniku hypertenze se podílí jak genetické faktory (je to tedy částečně vrozená nemoc), tak faktory prostředí, jako je celkové psychické rozpoložení, stres, nevhodná životospráva, stravovací návyky, nedostatečný pohyb a z tohoto vyplývající nadváha či obezita. 

Takže dá se říci, že nic nového pod sluncem, jelikož toto jsou rizikové faktory pro vznik většiny civilizačních onemocnění. Avšak musím vám říci dobrou zprávu – existuje způsob, jak z toho ven. Bude to chtít změny, které však budou znamenat cestu k lepšímu zdraví, kvalitnímu životu a životní pohodě.
Vysoký krevní tlak je záludný v tom, že „nebolí“. Nenutí nás tedy navštívit lékaře a svou situaci řešit. Pokud tedy člověk zanedbává preventivní prohlídky u praktického lékaře, jeho cévy často již nějakou dobu trpí, aniž by si toho byl dotyčný vědom. Přitom je hypertenze jedním z nejvíce rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění jako je ischemická choroba srdeční (kam spadá angina pectoris a infarkt myokardu), či cévní mozková příhoda. Nejedná se tedy o banalitu, kterou by člověk mohl hodit za hlavu s tím, že prostě stárne a nějaký ten zdravotní problém k tomu patří.

Určitě se už shodneme na tom, že hypertenzi je třeba řešit. Bohužel je obecně rozšířen názor, že jediným řešením tohoto onemocnění jsou léky. Ano, leckdy jsou na místě, zvláště u těžších forem hypertenze. Existuje ale také nefarmakologická léčba, tzn. bez pomoci léků. Je potřeba dodržovat doporučení, která se dočtěte o pár řádku níže. A dokáže divy. Zvláště u lehčích forem onemocnění se setkává s velkými úspěchy. Avšak pacient bývá málokdy poučen o možnosti jejího využití. Lékař mu obvykle napíše léky (ano, je to jednodušší a rychlejší), a to i v případech, kdy by to zcela jistě „mohl zkusit zvládnout sám“, pokud by věděl jak. I v případě farmakologické léčby je namístě dodržovat následující doporučení.

Dosáhněte optimální tělesné hmotnosti. S rostoucí tělesnou hmotností roste zároveň i krevní tlak.

Dobrou zprávou je, že to většinou funguje i obráceně.

Vyvarujte se kouření a nadměrné konzumace alkoholu. Obojí kromě dalších negativních účinků na vaše zdraví zvyšuje krevní tlak. Pokud se již léčíte, vyhněte se alkoholu úplně.
Zvyšte svoji pohybovou aktivitu (popřípadě ji zahajte, nikdy není pozdě). Riziko hypertenze je významně vyšší u lidí se sedavým způsobem života a nízkou fyzickou aktivitou. Takoví lidé mívají též problémy s váhou a tím se kruh uzavírá. Začněte se hýbat. Pomalu, ale jistě. Nemusíte hned kupovat permanentku do fitness centra, když vás to nebaví. Každý krok i schod navíc se počítá.
Hoďte se do klidu. Dnešní doba je tak uspěchaná a klade na nás vysoké nároky, že téměř ani není divu, že nám to zvedá krevní tlak. Pokud ale máte problémy s vysokým tlakem, jakékoliv zbytečné rozčilování, spěch a stres vám ubližuje. Dejte si na to pozor a vyvarujte se těchto nežádoucích situací.


Choďte na pravidelné preventivní prohlídky a nechte si svůj krevní tlak změřit – každý by měl hodnotu svého tlaku znát (nestačí vědět, jaký jste ho měli před 10 lety)
V lidském těle není nic jen tak náhodou. Vše souvisí se vším, a proto není divu, že i problémy s vysokým tlakem lze ovlivnit například pomocí vhodné stravy. Úprava stravovacího režimu vám může velmi prospět a pomoci. Na co se tedy zaměřit?
Toto je základ.
Snížením příjmu soli lze u většiny lidí dosáhnout snížení krevního tlaku. Je to proto, že sůl zadržuje vodu v těle, tím roste objem tělesných tekutin a stoupá krevní tlak. Váš příjem soli by neměl přesáhnout 6 g za den. Je třeba si uvědomit, že sůl je obsažena v naprosté většině potravin, zvláště průmyslově zpracovaných.

Nejen, že je tedy nutné výrazně omezit dosolování pokrmů, ale též se vyvarovat nadměrné konzumace následujících potravin:
-uzeniny, salámy, paštiky, uzené a solené ryby
-slané sýry, tavené sýry
-zelenina ve slaném nálevu, konzervovaná
-chipsy, sušenky, slané crackery, preclíky, solené oříšky
-instantní jídla a polévky
-slané kořenicí směsi
-cornflakes, slané pečivo
Vyvarujte se následujících nápojů
-alkohol
-káva, energy drinky, silný černý čaj
-minerální vody, které obsahují vyšší obsah sodíku (Poděbradka, Hanácká)
Na snížení krevního tlaku může mít vliv i zvýšení příjmu draslíku. To je minerální látka, kterou nalezneme právě v ovoci a zelenině. Ovoce a zelenina jsou navíc zdroji dalších mnoha jiných minerálních látek, vitaminů a vlákniny, které potřebujeme. Navíc tím, že je zařadíte do svého jídelníčku, zůstane méně prostoru pro nevhodné potraviny a často díky této záměně výrazně klesne i celkový příjem energie, což povede ke snížení tělesné hmotnosti (obvykle velmi žádoucí).
Zvyšte podíl nenasycených mastných kyselin ve stravě
A zároveň snižte příjem nasycených mastných kyselin.
Nikdo z nás určitě není zastáncem nemastných a neslaných jídel. Pokud se v zájmu zlepšení svého zdravotního stavu rozhodnete sůl omezit, zde je několik typů, jak ošálit své chuťové buňky:
- množství soli snižujte postupně, časem se adaptujete a menší množství soli vám bude stačit a chutnat nahraďte sůl bylinkami, kořením, houbami
-připravujte co nejpestřejší jídla, experimentujte
-kávu nahraďte kávou bez kofeinu či meltou
pokud příležitostně konzumujete alkohol, vybírejte mezi lehkými víny a pijte mírným tempem

Nefarmakologická léčba, neboli dodržování souboru preventivních opatření vedoucích ke snížení krevního tlaku by měla být vždy základem a prvním krokem v prevenci a léčbě tohoto onemocnění. Teprve v případě jejího selhání by měla přijít na řadu léčba farmakologická, tedy pomocí léků předepsaných lékařem. Je nutno si uvědomit, že selhání bývá často na straně pacienta a ne léčby samotné, tzn. že pacient nemá dostatek vůle a chuti se svým stavem něco dělat a spolehne se proto na pomoc léků. Samozřejmě nic není černobílé a u někoho budou léky vždy potřeba. Měli bychom si ale uvědomit, že většina z nás držíme své zdraví ve svých vlastních rukou a je jen na nás, jak s ním naložíme.

Hypertenze je vysoký krevní tlak. Je jednou z nejčastějších a nejzávažnějších příčin vzniku onemocnění srdce a cév, které se v naší populaci vyskytují. 

Hypertenze je záludná v tom, že zpočátku nemocného neobtěžuje a ten o ní dlouhou dobu nemusí vědět. Prvními příznaky vysokého krevního tlaku mohou být bolesti hlavy, bolesti na hrudníku, únava nebo poruchy spánku. Pokud přetrvává po dobu několika let, poškozuje cévy, srdce, ledviny, sítnici očí. Může být příčinou srdečního infarktu nebo mozkové cévní příhody. O vysokém krevním tlaku mluvíme tehdy, když nám tlakoměr naměří hodnotu vyšší nebo rovnou 140/90 mmHg.

Příště něco o tlakoměrech, měření doma i u lékaře:


Riziko hypertenze je významně vyšší u lidí se sedavým způsobem života a nízkou fyzickou aktivitou. Takoví lidé mívají též problémy s váhou a.......

Čtěte více na stránce : Hypertense Vysoký krevní tlak Hypertensní choroba Digitální měření krevního tlaku Tonometry. 


RUBRIKY a MENU:

1968 ABBA Accordeon Afrika Agáta Aktuální info Alphaville Amerika Analogie Analýza Anděl Andrej Kiska Anna Kurnikova Anna Netrebko Atavismus b Bajka o mravenci a cikádě Básník zpěvák a genius doby Basshunter Blondie BonaFides Bonnie Tyler Boží Muka Brandi Carlile Brilianty Bylinky Cestování Cestování. Moře Cicero Cicero O stáří Civilizace czaktualne CZportal český folklor a tance Český rozhlas Člověk a Nemoc Debaty a názory Den boje za svobodu a demokracii Diamanty Dies irae Diktatura Diskuze Dobromysl obecná Dobrý vtip Domov Drahé kameny Drozd zpěvný Dvorak From the New World Dvořák Edith Piaf Eric Clapton Etické a humánní principy Evergreen Evropa Evropská unie Exekutor v česku Facebook Fauna Fejeton Forever Young Fotografie Gigliola Cinquetti Google Harlej Historie Hlad Hledání Hledání na internetu Homeless Horské panorama Houby Hroznové víno Humor Hypertense Christina Aquilera Imunita kojení a spánek internet Internetové smetiště internetové úložiště iROZHLAS.cz Islám Islámský stát Italie Izrael Jan Werich Jaro Kačaba Kaddafi Kamenný most Karel Kryl Kariera Káva kávovar Kelly Family KGB Killing Me Softly Klíště Kobane komentáře úvahy Komunitní sítě Koně Korsika Krakonoš Krokonoše Kuras La Marseillaise Láska Legendy taneční hudby Lékař Lékař a bylinky Lékaři a vědci Les Léto Lyžování Máj Manipulace Marie Rottrová Markéta Šichtařová Martinské Holé Megan Fox Mince Mireille Mtahieu Mobbing Monitorovací přístroje Montgomery Jižní eskadrona Moonlight Shadow Moře Moudro Moudrost věků Můj pohled na svět Mustafa Kemal Atatürk Názory Nemoci lidské News Novinky O dobrodiních O Honzovi O nejvyšším dobru a zlu O víře Ochratoxiny Osud Ovar Ovoce Peníze Petra Procházková Petrova Bouda Pirati.cz pirátství Pitná voda a jiné nápoje Placebo efekt Počasí Počítače Notebooky Podnikání Podzim Pohádka Pohádky Politika Pověz mi co jíš... Povodně Prezident Prodavač a zákazník Předjaří Přednosti stáří Příběhy Příroda Přítel rodiny Psychopatologie Psychózy Ptáci Radujme se Rady a tipy Relax Roberta Flack Rostou Rozmarýn Rumzeiss Rusko a zlo Rušičky Řecko Sametová revoluce Santorini Selský rozum Seneca Sestry Allanovy Smetana Socialismus Sociální sítě Sokrates Sonata Arctica Spánek Speed Rock Srdce ze skla Stoicismus Strach Suzi Quatro Svoboda Swing Symphony no. 9 Škola Šmejdi Švejk Tanky a Ukrajina Teen teen song's Tenis Tenkrát na východě Tenkrát na Západě Teroristé Terra incognita The Beach Boys The ultimate western Time in The West Tomáš Halík Trpajzlíci U řeky Učitel Události na internetu Události ve světě Ukrajina Urska Zolnir Slovenia Judo Úvod Úzkost Václav Havel Válka Vánoce Věda a svět Velký švýcarský salašnický pes Verše Vesele do života Videa Vitaminy Vlasta Burian Volkswagen WCstory When I Fall In Love Wimbledon Za vaši a naši svobodu Zahrady Základ poznání Základy retrosocializmu Zdraví a nemoc Ze smetiště internetu Zelené ZIMA Zimní sporty Zlato Zlato a investice Žáby Židovské Život na dlani Životospráva

Oblíbené příspěvky