Míchaný ovocný salát |
Salát z pomerančů
Přísady:
1 velký pomeranč
2 stonky řapíkatého celeru
60 g polníčku
lžíci oleje
sůl
mletý pepř
Postup: Pomeranč opláchneme, okrájíme z něj kůru i s bílou dužinou a odložíme jej na misku, protože z něj bude vytékat šťáva. Stonky celeru opláchneme, zbavíme je podélných dužnatých vláken a nakrájíme na plátky. Plátky celeru vložíme do misky, osolíme je a zakápneme olejem.
Pomeranč nakrájíme příčně na plátky. ( šťávu která vytéká zachytíme ). Na misky vložíme plátky pomeranče, přidáme celer, pokapeme jej pomerančovou šťávou a doplníme polníčkem. Salát ochutíme solí a pepřem.
Míchaný ovocný salát
Přísady: 100 g jablek
100 g hrušek
100 g broskví
100 g hroznů
200 g švestek
citronová šťáva
100 g práškového cukru
2 dl sladké smetany
Postup: Oloupaná a rozčtvrcená jablka a hrušky zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky. Vypeckované broskve nakrájíme na menší kousky, přidáme hrozny zbavené stopek a vypeckované švestky nakrájené na menší kousky. Vše dobře pokapeme citronovou šťávou a promícháme. Posypeme práškovým cukrem, polijeme polovinou smetany a dobře zamícháme. Zbylou dobře vychlazenou smetanu dotuha ušleháme a šlehačkou zdobíme salát upravený na skleněné míse.